Τρίτη 6 Μαΐου 2014

 27
ΔΕΥΤΕΡΑ, 5 Μαΐου 2014
Το Ποντίκι Web
Το πρωτοφανές πλεόνασμα αναλγησίας του κου Σγουρού

Της Δέσποινας Κουτσούμπα*

Όσο «εντυπωσιακό» είναι το να εμφανίζει πλεόνασμα η Περιφέρεια Αττικής και να μεταφέρει άπρακτα κονδύλια από χρονιά σε χρονιά όταν υπάρχουν άνθρωποι που είναι άστεγοι και άνεργοι, όταν παιδιά λιποθυμάνε στα σχολεία και υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, άλλο τόσο εντυπωσιακές είναι και οι δηλώσεις του Γιάννη Σγουρού. Καμαρώνοντας για το πλεόνασμα των 313,9 εκατομμυρίων ευρώ, θεώρησε απαραίτητο να εξηγήσει στην συνέντευξή του και τον τρόπο που τα εξοικονόμησε…

«Το πλεόνασμα αυτό το πετύχαμε με περικοπές 67%», δήλωσε ευθαρσώς σε γνωστό ραδιοσταθμό, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του να συνεχίσει το έργο του στην Περιφέρεια. Μόνο που ο λαός της Αττικής, όπως άλλωστε και όλης της χώρας, ξέρει καλά πώς εξοικονομήθηκαν αυτά τα χρήματα.

Η μείωση προσωπικού και πόρων στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, οι περικοπές στις σχολικές επιτροπές και το κλείσιμο εκατοντάδων παιδικών σταθμών, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων και ακίνητης περιουσίας, το καταστροφικό για το περιβάλλον σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, τα πεντάμηνα «κοινωφελούς» εργασίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι το πραγματικό έργο του κου Σγουρού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, λίγο πριν από τις εκλογές, η ρητορική του κ. Σγουρού ταυτίζεται με την ρητορική του πρωθυπουργού, παρόλο που τελικά δεν ήταν ο εκλεκτός του, τουλάχιστον επίσημα. Η Περιφέρεια Αττικής με ετήσιους προϋπολογισμούς 500 εκατομμυρίων, αλλά εκτελεσμένο προϋπολογισμό έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις... 40 εκατομμυρίων σε μια Περιφέρεια όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι φανερό ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να παράξει ουσιαστικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Άλλες ήταν οι προτεραιότητες:

Το ξεπούλημα του Ελληνικού και η στρατηγικής σημασίας αλλαγή της εικόνας όλου του παραλιακού μετώπου, που θα παραδοθεί στους ιδιώτες, η χρυσή (για τους εργολάβους) επενδυτική ευκαιρία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα,  ο σχεδιασμός δρόμων που θα εξυπηρετούν νέες εμπορικές οδούς μετά και το ξεπούλημα του ΟΛΠ και θα κάνουν αβίωτες για τους κατοίκους ολόκληρες συνοικίες, είναι η απόδειξη πως η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί άξιο τέκνο της κυβέρνησης.

Οι Λευκές Νύχτες του κ. Σγουρού έχουν πολλά κοινά με το πάρτυ του Σαμαρά για την «έξοδο της χώρας στις αγορές» -και αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Goldman Sachs, γνωστού «επινοητή» του προηγούμενου θαύματος που ακόμη το πληρώνουμε, της εισόδου της χώρας στο ευρώ. Όλα έγιναν με την απουσία και σε βάρος του λαού. Του λαού της Αττικής, όπως και όλης της χώρας, που δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να επιβιώσει, που αδυνατεί να εξασφαλίσει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, που βιώνει την ανεργία καθημερινά, που βλέπει το παρόν του να χάνεται και το μέλλον του να καταστρέφεται.

Και είναι αυτός ο λαός που θα κάνει την ανατροπή. Που θα αγωνιστεί ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να επιβάλλει έναν άλλο δρόμο, χωρίς ευρώ, «χρέος» και μνημόνια. Έναν δρόμο συλλογικής διεκδίκησης της ζωής, της κοινωνικής ευημερίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής  επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή που υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: