Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

7 Μαΐου 2014

Οι μετανάστες φεύγουν, η φτώχεια μένει και αυξάνεται


 



Είχαμε συνηθίσει να ακούμε για είκοσι χρόνια ότι οι μετανάστες φταίνε για την ανεργία των Ελλήνων εργατών σε πολλούς κλάδους: στην οικοδομή, στις αγροτικές εργασίες, στα εργοστάσια, στα μαγαζιά.


Είναι γνωστό ότι τα τελευταία τρία χρόνια χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά από πολλά χρόνια διαμονής και εργασίας. Είναι γνωστό ότι όλο και λιγότεροι πλέον ξένοι εργάτες επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού για να βρουν εργασία. Η πλειοψηφία πλέον αυτών που έρχονται στη χώρα είναι πρόσφυγες πολέμου που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και ψάχνουν απεγνωσμένα είσοδο στα νότια σύνορα της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια των συμφωνιών του Δουβλίνου, πιστά υιοθετεί το ρόλο του ευρω-μπάτσου, γεμίζοντας τη χώρα με άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων στοιβαγμένων εξαθλιωμένων μεταναστών.

Μετανάστες πλέον έχουν γίνει και οι Έλληνες, ειδικά  το πιο μορφωμένο και το πιο ανήσυχο κομμάτι της νέας γενιάς. Η φτώχεια των Ελλήνων εργαζόμενων που όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται τροφοδοτεί πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη σημερινή γενιά. Οι άνεργοι στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο και οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει στα 300 ευρώ το μήνα,  ενώ πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουνε για μήνες απλήρωτοι ή πληρώνονται λίγα ευρώ «έναντι» κάθε εβδομάδα.

Οι Έλληνες έχουν πάρει τη θέση των ξένων εργατών στην ανασφάλιστη εργασία και τους μισθούς πείνας. Καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι ξένοι εργάτες ρίχνουν τα μεροκάματα. Για αυτό φταίνε οι εργοδότες και οι πολιτικές που θέλουν να αμείβεται η εργασία μας ελάχιστα για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, για να δουλεύουν πολλοί και να πλουτίζουν λίγοι. Αυτοί που υπόσχονταν ότι θα «καθαρίσουν» τη χώρα από τους μετανάστες είναι οι ίδιοι που μας «υπόσχονται» μισθούς των 300 ευρώ, συμβάσεις εργασίας λίγων μηνών, προγράμματα «μαθητείας» αντί για δουλειά. Είναι οι ίδιοι που οδήγησαν σε κατάρρευση τα ταμεία, προωθώντας την ανασφάλιστη μαύρη εργασία Ελλήνων και μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια.

Ας θυμηθούμε την καμπάνια και τις επιθέσεις της φασιστικής δολοφονικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής εναντίον των σωματείων επειδή κρατάνε τους μισθούς ψηλά! Ας θυμηθούμε ότι γυρνούσαν στα εργοστάσια και ζητούσαν να φύγουν οι ξένοι και να δουλεύουν οι Έλληνες με τους ίδιους μισθούς και χωρίς ένσημα. Ότι έπαιζαν το ρόλο του μπράβου των αφεντικών σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες εργατών. Ας θυμηθούμε πόσο πολύ μοιάζουν οι επιθέσεις της  Χρυσής Αυγής ενάντια στα σωματεία και στους αγώνες των εργαζόμενων για μεροκάματο με την επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια σε όποιον αγωνίστηκε για να μη χάσει τη δουλειά του στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. 

Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Συχνά μάλιστα, δουλεύουμε δίπλα δίπλα, στις ίδιες εταιρείες, γινόμαστε παράλληλα θύματα της εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες με …ελληνικό αίμα.
Εχθροί μας είναι αυτοί που  στερούν τη δουλειά και την αξιοπρέπεια και από τους ντόπιους και από τους ξένους εργαζόμενους. Εχθρός μας είναι η κυβέρνηση που θέλει να τσακίσει όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, για να κερδίσουν οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι εργοδότες. Εχθρός μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που φυλακίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις χώρες εισόδου και τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως είναι η χώρα μας, και δεν τους δίνει δυνατότητα να ταξιδέψουν νόμιμα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Εχθρός μας είναι η υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών που σπέρνουν το θάνατο και τη φτώχεια με  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε κάθε γωνία του πλανήτη αλλά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν βυθίζονται τα πλοιάρια που μεταφέρουν τα θύματα της πολιτικής τους. 

ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ  ΕΓΓΡΑΦΑ  ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 



ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Αττική-ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ
Γραφείο Τύπου
τηλ. επικοινωνίας: 2132063581-2, 6978520912, 6948647799

Δεν υπάρχουν σχόλια: