Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να αποτάξει τον νεοφιλελευθερισμό

Την επιστροφή σε ένα κεϊνσιανό αγροτικό μοντέλο ανάπτυξης σηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός

MATTHIEU AUZANNEAU
Σάββατο 28 Απριλίου 2007

Η Παγκόσμια Τράπεζα περνάει σε νέα εποχή. Η προσεχής της ετήσια Παγκόσμια Εκθεση για την Ανάπτυξη, που θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβρη, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των φτωχών χωρών να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν την αγροτιά τους, υιοθετώντας έτσι τον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου δόγματος της « διαρθρωτικής προσαρμογής» που υποστηρίζει ο διεθνής αυτός χρηματοδότης εδώ και μία γενιά. Για πρώτη φορά από το 1982 η Εκθεση αυτή, που αποτελεί οδηγό για τη στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας, επικεντρώνεται στη γεωργία. Η στήριξη του αγροτικού τομέα, που είχε παραμεληθεί από τις πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας, επανέρχεται στο προσκήνιο.
Η προσωρινή έκδοση της World Development Report 2008 ξεκινάει από τη διαπίστωση: «Είναι εντυπωσιακό που τα τρία τέταρτα των αναπτυσσόμενων φτωχών χωρών είναι αγροτικές.Περισσότεροι από 2 δισ.άνθρωποι,δηλαδή το ένα τρίτο της ανθρωπότητας,ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων ημερησίως.Παρ΄ όλο που η γεωργία δεν είναι το μόνο εργαλείο που θα μπορούσε να τους βγάλει από τη φτώχεια,είναι ωστόσο ένας πόρος ανάπτυξης εξαιρετικά ικανός να το πετύχει».
ΗΕκθεση, που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της έγκρισης από τα κράτημέλη της τράπεζας, μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί (και να αποχρωματιστεί), αλλά «η Παγκόσμια Τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ιστορική αυτή εξέλιξη των λόγων της» λέει ένα από τα υψηλά στελέχη του χρηματοδοτικού αυτού οργανισμού στην Ουάσιγκτον. Ο Μισέλ Γκριφόν, υπεύθυνος για τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών, επικροτεί αυτή την αλλαγή «που έπρεπε να είχε υιοθετηθεί πριν από 20 χρόνια.Είναι το κείμενο που περιμέναμε από την Παγκόσμια Τράπεζα εδώ και πάνω από 20 χρόνια, από τότε που οι πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής έδιωξαν τις προηγούμενες δημόσιες αγροτικές πολιτικές χωρίς να τις αντικαταστήσουν».
Διαπιστώνοντας ότι το μερίδιο της γεωργίας στις δημόσιες δαπάνες μειώθηκε από το 1980 ως το 2004 τόσο στην Αφρική (από το 6,4% σε 5%) όσο και στη Λατινική Αμερική (από 14,8% σε 7,4%) ή στην Ασία (από 8% σε 2,7%), το κείμενο της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει την ανάγκη να επανενισχυθεί η βοήθεια αυτή. «Η αγροτική ανάπτυξη, παρ΄ όλο που καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά,εξαρτάται πολύ από τις στηρίξεις του δημόσιου τομέα. Να γιατί στις χώρες όπου η γεωργία είναι πιο ζωτική εκεί ακριβώς τα κράτη τείνουν να είναι πιο αδύναμα (...).Η εφαρμογή αγροτικών αναπτυξιακών πολιτικών απαιτεί ισχυρές εθνικές στρατηγικές,καθώς και μια δημόσια διοίκηση που να ενεργεί υπέρ μιας αποτελεσματικής διανομής και μιας αντίστοιχης χρηματοπιστωτικής υπευθυνότητας (...)».
Ο Βενσάν Ριμπιέ, του Κέντρου Διε θνούς Συνεργασίας στη Γεωργική Ερευνα για την Ανάπτυξη, συμμετείχε σε μια συνάντηση ειδικών για την έκθεση που έγινε στο Παρίσι στις 6 Απριλίου. Εντυπωσιασμένος από την αλλαγή τόνου, είπε: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής που υπερασπίζουν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε πολύ άμεση και πολύ αρνητική επίπτωση στον αγροτικό κόσμο στις φτωχές χώρες».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να επιβεβαιώσει για πρώτη φορά σε μια σημαντική διεθνή έκθεση «το τέλος της συναίνεσης της Ουάσιγκτον», η οποία συμπυκνώνει από το 1989 τη στρατηγική των ειδικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομίας: Ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση, χαμηλοί φόροι, απελευθέρωση των συναλλαγών. Ο ένας από τους κύριους συγγραφείς της έκθεσης το επιβεβαιώνει: «Σαφέστατα πήγαμε πέρα από τη συναίνεση της Ουάσιγκτον,γιατί η φτώχεια δεν υποχώρησε και τώρα η κατάσταση του περιβάλλοντος είναι επείγουσα».
Τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αγροτική έξοδος είναι η πιο γρήγορη στην Ιστορία, η νέα γραμμή την οποία υιοθετεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκει την πηγή της στη διαπίστωση νέων κινδύνων. «Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής,η απειλή μιας κρίσης με το νερό,η αργή υιοθέτηση νέων βιοτεχνολογιών και η αύξηση της ζήτησης για βιοκαύσιμα και για τροφή στην κτηνοτροφίαδημιουργούν νέες αβεβαιότητες στις συνθήκες με τις οποίες θα μπορέσουν να είναι διαθέσιμα τα τρόφιμα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία» προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.





Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=199422&dt=28/04/2007#ixzz0nNDFvQhj

Δεν υπάρχουν σχόλια: