Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τεράστιες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου!

17/01/2011 - 12:47


ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2011 ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

Στην «τελική ευθεία» φαίνεται πως έχει μπει το τροϊκανό σχέδιο «πετσοκόμματος» των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με όχημα το διαβόητο ενιαίο μισθολόγιο. Όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο, αμέσως μετά την επιστροφή του Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γ. Ραγκούση.

Ο «Καλλικράτης» στο κράτος, θα φέρει αρνητικότατες ανατροπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός από τις εξαγγελθείσες ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου. Από την εξίσωση προς τα κάτω που θα γίνει, αναμένεται να θιγούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά.

Συγκεκριμένα, με βάση το κείμενο του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόϊκα να ψηφίσει έως τον Ιούνιο το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι, μετά τα μέσα του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους έως και 25% μειωμένες (περαιτέρω των μειώσεων της τάξης του 25% περίπου που έχουν ήδη υποστεί). Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Πολύ απλά ότι επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου τομέα, ο οποίος θα στελεχώνεται ελλιπέστατα (λόγω των απολύσεων των συμβασιούχων και του ουσιαστικού «παγώματος» των προσλήψεων) από εξαθλιωμένους οικονομικά υπαλλήλους, οι οποίοι δεν θα μπορούν, επί της ουσίας, να διεκπεραιώσουν σχεδόν τίποτα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει βέβαια διάπλατα η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του Δημοσίου, μέσα από την ανάθεσή τους σε εταιρείες και υπεργολάβους. Έτσι, κανένας τομέας της μισθωτής εργασίας δεν θα μπορέσει να διασώσει έστω και ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν, σε «πείσμα» της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι στόχος λοιπόν δεν είναι το «σπάταλο» Δημόσιο αλλά το σύνολο των μισθωτών, των μικροεπαγγελματιών, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Το σχέδιο για το πετσόκομμα των αμοιβών στο Δημόσιο -βάσει του Μνημονίου- πρέπει να είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου του 2011. Εντός του δευτέρου τριμήνου, που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναμένεται «τσουνάμι» περικοπών που θα σαρώσει ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές.

Αναμένεται να καταργηθούν εντελώς διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα, ύψους 460 εκ. ευρώ ετησίως. Θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης. Παράλληλα, ειδική «μεταχείριση»θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο των οποίων η αμοιβή θα εξισωθεί προς τα κάτω με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Με το νέο απαράδεκτο μισθολόγιο οι αμοιβές θα συνδεθούν με την «παραγωγικότητα» (!) του κάθε υπαλλήλου ή της υπηρεσίας του! Η σύνδεση αυτή θα αποτελέσει το άλλοθι της κυβέρνησης για ένα, χωρίς τέλος, «πετσόκομμα» των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα για την περαιτέρω ενίσχυση της ρουσφετολογικής μεταχείρισης των «ημετέρων».

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, οδηγώντας πολλές χιλιάδες υπαλλήλων στην απόγνωση και στην εξαθλίωση! Γι’ αυτό και είναι αναγκαίος - σήμερα περισσότερο από ποτέ - ο σχηματισμός ενός ενιαίου μετώπου εργαζομένων, προκειμένου να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης του Δημοσίου και παράδοσής του στους πολυεθνικούς ομίλους και στους κάθε λογής «επενδυτές» της συμφοράς και της «αρπαχτής».

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: