Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ : ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα ΔΝΤ: Ξηλώστε δαπάνες - βάλτε φόρους




24-04-2010





Δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα και οι «συστάσεις» του προηγούμενου κλιμακίου που επισκέφτηκε την Ελλάδα

Το ξήλωμα των δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα και την Υγεία είναι η πρώτη «σύσταση» που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση. Το σχετικό πόρισμα από το προηγούμενο κλιμάκιο που επισκέφτηκε υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες δόθηκε «επιλεκτικά» στη δημοσιότητα με τη μορφή «βασικών κατευθύνσεων και προτάσεων» από το υπουργείο Οικονομικών.
Με κεντρική κατεύθυνση την καρατόμηση των δαπανών και τη αύξηση των φόρων, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, εκτός από τα συμφέροντα και τη ανταγωνιστικότητα της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιδιώκει να διασφαλίσει την αποπληρωμή των ληστρικών τοκοχρεολυτικών δόσεων του κρατικού χρέους για τους τραπεζίτες και τα άλλα κοράκια.
Σε στενή παρακολούθηση από το ΔΝΤ μπαίνουν τόσο η κατάρτιση των προϋπολογισμών όσο και η εφαρμογή και αποδέσμευση των πιστώσεων. Στις «βασικές κατευθύνσεις για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα» σημειώνουν:
Την «άμεση ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα άμεσα και μεσοπρόθεσμα» που θα βοηθήσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Διαπιστώνουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην Υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα.
Αξιώνουν ενιαία δημοσιονομική στρατηγική με «συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ» και με πλαφόν πιστώσεων ανά υπουργείο.
«Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου» για την εφαρμογή των παραπάνω και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία μέχρι τον Ιούνη του 2010.
Ειδικές παρατηρήσεις γίνονται για τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ στις προτάσεις τους είναι η ενισχυμένη εποπτεία του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα κάνουν λόγο για «υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά», για νέες δομές διαχείρισης και «φορολογικής συμμόρφωσης». Και βέβαια, στο στόχαστρο δεν είναι τα κέρδη της κεφαλαιοκρατίας. Κάνουν λόγο για «βαριές μορφές παραβάσεων» στοχοποιώντας επαγγελματικές ομάδες και συγκεκριμένα γιατρούς, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, δικηγόρους, που σύμφωνα με το πόρισμά τους σε ποσοστό 75% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο.
Επανέρχονται στο τροπάρι των «ληξιπρόθεσμων χρεών» και για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ανακοινώσει την πρόσληψη μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών σε ρόλο συμβούλων, που θα εγκαταστήσουν στελέχη τους σε όλα τα υπουργεία, στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.


Ριζοσπάστης 24/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: