Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

alfavita.gr

29/07/2010 - 9:59:39 μμ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ

Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

Στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας. Σύνδεση μισθών - «παραγωγικότητας» στο δημόσιο τομέα, στο στόχαστρο ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ. Επισπεύδουν και την «απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα»

Τα ακόμη χειρότερα απέναντι στο λαό ετοιμάζουν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τα κλιμάκια των ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που για το σκοπό αυτό και για τις παραπέρα «εξειδικεύσεις» βρίσκονται από χτες και για τις επόμενες δυο βδομάδες στην Αθήνα. Στα άμεσα πλάνα τους είναι η επίσπευση των βάρβαρων μέτρων που προβλέπουν στο μνημόνιο. Ενδεχομένως και μέσα στο Φθινόπωρο περνούν ξανά από την «κλίνη του Προκρούστη» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογώντας αντίστοιχη κατάσταση και για τον ιδιωτικό τομέα. Με πρόσχημα το νέο μισθολόγιο, συνδέουν τους μισθούς με την «παραγωγικότητα» - όπως οι ίδιοι την προσδιορίζουν - προχωρώντας ταυτόχρονα και στην κατάργηση όλων των επιδομάτων. Λουκέτα και συγχωνεύσεις ετοιμάζουν για τις πρώην ΔΕΚΟ πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Πιο μπροστά βάζουν τώρα και την «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, εκχωρώντας έτσι ζωτικό χώρο στις ισχυρές επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πρώην ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τις παραπέρα «διαρθρωτικές προσαρμογές» που αξιώνουν οι μερίδες της πλουτοκρατίας, μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής τους ενόψει της κατάρτισης και του νέου κρατικού προϋπολογισμού (2011) μαζί με τους νέους βάρβαρους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011 ή και ακόμη νωρίτερα σε περίπτωση και της παραμικρής αστοχίας στην αποδοτικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

Η επισκόπηση των σαρωτικών μέτρων, η διαμόρφωση της πολιτικής και του χρονοδιαγράμματος ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους απεσταλμένους της τρόικας. Στις επόμενες μέρες θα γίνουν αντίστοιχες συναντήσεις με νευραλγικά υπουργεία που τους ενδιαφέρουν σε αυτή τη φάση και με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ενώ σωρεία συναντήσεων έχουν προγραμματίσει και σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών :

Νοσοκομεία : Ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ισχυρά μονοπώλια, που από τη φύση της δουλειάς έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με άλλα μονοπώλια - μεγαλοπελάτες τους, έχουν βάλει στο χέρι τις δαπάνες και στοιχεία μεγάλων νοσοκομείων. Πρόκειται για το λεγόμενο «big 5», δηλαδή για τις εταιρείες Ernst & Younk, Price WaterHouse Coopers, Delloite & Touche, Grand Thornton και την KPMG, με τις οποίες η κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμβαση για 1 χρόνο. Στη λίστα των «ελέγχων» μπαίνουν και άλλα νοσοκομεία ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπάσει στο παιχνίδι και άλλους ιδιώτες - ελεγκτές.
Ασφάλιση : Προλειαίνουν το έδαφος και για νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις σχετικές επεξεργασίες απαιτείται πρώτα η δημοσιοποίηση και της αναλογιστικής μελέτης.
Διαρθρωτικές προσαρμογές : Την τύχη που έχουν ετοιμάσει για τον ΟΣΕ και τις χερσαίες μεταφορές δρομολογούν τώρα για το σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ με πρώτη προτεραιότητα αυτές που τις εμφανίζουν με τα μεγαλύτερα ελλείμματα. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούν και όλες τις προϋποθέσεις παραπέρα οικονομικής ασφυξίας με το κόψιμο και των κρατικών εγγυήσεων, κλείνοντας το δρόμο ακόμη και για τραπεζικό δανεισμό. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα κλιμακώσουν με νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις πετώντας στη ανεργία ακόμη πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - τρόικας είναι και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» για τους ΟΤΑ, δρομολογώντας αντίστοιχες εξελίξεις. Στη λίστα με τις διαρθρωτικές προσαρμογές εντάσσουν τις ρυθμίσεις και τα μέτρα σε όφελος της πλουτοκρατίας, όπως την εκταμίευση του ΕΣΠΑ, τις συμπράξεις με τους ιδιώτες, το νέο αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να τα συζητήσουν κατά τη σημερινή συνεργασία τους. Εξω και πολύ πάνω από κάθε «πρόβλεψη» των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών είναι η εξέλιξη του επίσημου πληθωρισμού που για το μήνα Ιούλη αναμένεται να σπάσει κάθε κοντέρ εξαιτίας και των νέων τρανταχτών ανατιμήσεων στο ΦΠΑ.
«Δημοσιονομικοί κίνδυνοι» : Καθ' υπόδειξη της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει αναλυτική λίστα, προσδιορίζοντας ποσοτικά τις πιθανές αστοχίες για καθένα από τα μέτρα που προβλέπουν στο μνημόνιο. Κάθε απόκλιση, για καθένα από τους στόχους σηματοδοτεί νέες «παρεμβάσεις», αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου σε κάθε περίπτωση να πιάσουν το συνολικό στόχο. Η λίστα με τους τυχόν «κινδύνους» είναι αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
«Κλειστά επαγγέλματα» : Για το Φθινόπωρο αναμένεται το σχετικό νομοθέτημα, που αφορά σε μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς.
Φοροεισπρακτικός μηχανισμός : Από το β' εξάμηνο του 2010 θα δώσουν έμφαση στη «δομή και τις νέες πρακτικές» που θα εφαρμόσουν, δηλαδή στην εφαρμογή των συνταγών «τεχνογνωσίας» που πήραν κυρίως από το ΔΝΤ. Αποφασιστικός ρόλος εκχωρείται και πάλι σε ιδιώτες.
Ευέλικτα εργαλεία : Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ιδρύεται και ειδική «Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης» στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η «συνεργασία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς για τους οποίους αποτελεί το συνδετικό κρίκο». Το συγκεκριμένο προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.
Τράπεζες : Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δε φαίνεται να έχει αντίρρηση» (!) στη συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζει η Αγροτική Τράπεζα. Το κοινό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας ενώ για το τέλος της βδομάδας προγραμματίζουν συνάντηση με το διοικητή Γ. Προβόπουλο.
Δάνεια : Μετά τη σύνταξη των πορισμάτων από τα κλιμάκια Κομισιόν και ΔΝΤ, θα συντάξουν τις ειδικές εκθέσεις αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (9 δισ. ευρώ) πάντα με σκληρούς όρους τοκογλυφίας έχει οριστεί για τις 13 Σεπτέμβρη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: