Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ-ΥΠΕΡΚΥΒΕΡΝΗΤΗ!

ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ


ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΜΕΣΩ Ε.Ε., ΞΑΝΑΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΕ,Χορστ Ράιχενμπαχ, αναλαμβάνει ουσιαστικόςτοποτηρητής-υπερκυβερνήτης της χώρας, επικεφαλής κοινοτικής ομάδας κρόυσης.
Ως γνωστόν τη σύσταση ομάδας επιτήρησης, με πρόσχημα την τεχνική προώθηση του γνωστούκοινοτικού πακέτου ΕΣΠΑ, είχε αποφασίσει κατ' αρχάς η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης 21ης Ιούλη, ενώ την οριστική σύσταση της εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Χ. Ράιχενμπαχ και η ομάδα κρόυσης (task force for Greece) θα αναλάβουν το ρόλο του καθημερινού ελέγχου, της παρακολούθησης και της αυστηρής υλοποίησης του συνολικού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των μνημονιακών επιλογών της χώρας. Με δυο λόγια θα αναλάβουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση όλων των βασικών επιλογών της χώρας.



Είναι σαφές ότι οι κυρίαρχοι της ΕΕ και πρώτα απ' όλα η Γερμανία δεν θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της κηδεμονίας της χώρας η γνωστή αποστολή της τρόικα.
Έτσι, χωρίς η τρόικα και η γνωστή τριάδα της, με τους συνεργάτες της, να σταματήσει τους περιοδικούςελέγχους, διαμορφώθηκε μια νέα ομάδα κρούσης με συνεχή επιτόπιο έλεγχο στην Αθήνα και αυξημένεςαρμοδιότητες και εξουσιοδοτήσεις.
Στην ουσία ο Χ. Ράιχενμπαχ αναλαμβάνει το ρόλο του Γερμανού Διοικητή της χώρας, ο οποίος θα κινείται, περίπου, ως άτυπος υπερπρωθυπουργός, μιας και όλοι οι υπουργοί θα είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν, να συντονίζονται και να προσανατολίζονται από τον ίδιο και την ομάδα του.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα μετατρέπεται γοργά σε νεοαποικία εντός της ΕΕ, ενώ η περίφημη πολιτικήενοποίηση της ΕΕ υλοποιείται υπό την γερμανική ηγεμονία και την απώλεια, σχεδόν, κάθε έννοιαςκυριαρχίας από τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα δε από χώρες όπως η Ελλάδα!
Αυτονόητο είναι ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αναλαμβάνοντας σχεδόν “κατοχικό” ρόλο στη χώρα θα αποσπάσει, επιπλέον, τη “μερίδα του λέοντος” από τη λεία των “ασημικών” της Ελλάδας, έχοντας το προβάδισμα στους πλειστηριασμούς παραχώρησης και διάλυσης!


***Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (01/08) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. Το πλήρες κείμενος της ερώτησης έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Θέμα: Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Χορστ Ραϊχενμπαχ και της ομάδας του στην Ελλάδα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου συστάθηκε με εισήγηση του Μ. Μπαρόζο «ομάδα κρούσης» της Κομισιόν με επικεφαλής τον Γερμανό διπλωμάτη Χορστ Ραϊχενμπαχ.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Χορστ Ραϊχενμπαχ φέρεται να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στον έλεγχο και την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, παράλληλα με τον έλεγχο και την προώθηση του ΕΣΠΑ.
Επειδή οι αρμοδιότητες που αποδίδονται στον Χορστ Ραϊχενμπαχ και την ομάδα του ταιριάζουν περισσότερο σε ρόλους τοποτηρητών και ιδιόμορφης άτυπης υπερκυβέρνησης της χώρας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες ακριβώς, μια προς μια, θα είναι οι αρμοδιότητες του Χ. Ραϊχενμπαχ και της ομάδας του στην Ελλάδα;
2. Στη βάση ποιας απόφασης ορίζονται αυτές οι αρμοδιότητες, πότε ελήφθη, από ποιους, με ποιο σκεπτικό και τι ακριβώς περιλαμβάνει;


Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης




***Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει από άλλες ιστοσελίδες σχετικό ρεπορτάζ που αφορά στην ομάδα επιτήρησης που εγκαθιδρύει η ΕΕ στη χώρα μας.


Ευρω-γκαουλάιτερ και επισήμως
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Η τρόικα έφυγε, ολοκληρώνοντας τον ενδιάμεσο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για τη δόση του Σεπτεμβρίου, η πανίσχυρη Τασκ Φορς του Ολι Ρεν... έρχεται για να μείνει.
Ο λόγος για την πρώτη -στην ιστορία της Ε.Ε.- ομάδα δράσης για κράτος-μέλος που στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες, ενώ, παράλληλα, με βροχή επιστολών, διαμορφώνονται οι όροι εποπτείας και οι αρμοδιότητές της, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά διευρυμένες και στους δύο πυλώνες δράσης της: την εφαρμογή του Μνημονίου σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
«Τεχνική βοήθεια»
Η Κομισιόν επιχειρεί διακαώς μέσω στελεχών της να δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για εντατική και διευρυμένη «τεχνική βοήθεια» που έχει απόλυτη ανάγκη η Αθήνα, ώστε να εφαρμόσει ένα τόσο σύνθετο Μνημόνιο. Ωστόσο, στην πράξη, πρόκειται για ένα πανίσχυρο όργανο που θα έχει αρμοδιότητα να «προτείνει» μέτρα και παρεμβάσεις.
Μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη καλοβλέπουν αυτή την εξέλιξη. «Είναι απώλεια κυριαρχίας, αλλά και ένας τρόπος να καμφθούν ισχυρές αντιδράσεις ομάδων συμφερόντων που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων.
Η ισχύς της ομάδας φαίνεται από την ηγεσία της. Την εποπτεία θα έχει ο κορυφαίος επίτροπος Ολι Ρεν, που θα απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.
Επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» θα είναι ένα γνωστό στέλεχος της Επιτροπής, ο Γερμανός διπλωμάτης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έφτασε μέχρι τον βαθμό του γενικού διευθυντή της Κομισιόν και έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Μπαρόζο.
Βασικός σύνδεσμος από ελληνικής πλευράς θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του αναπτυξιακού πακέτου.
Πρώτη φορά
Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εξελίξεις βάζουν την Ελλάδα σε προτεραιότητα: είναι η πρώτη ομάδα κρούσης που δεν αφορά κάποιο θέμα αλλά κράτος - μέλος.
Το βασικό στρατηγείο θα είναι στις Βρυξέλλες, όπου αναζητούνται αυτή την περίοδο στελέχη.
Στην Ελλάδα, θα αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κομισιόν, αλλά και τα στελέχη που μετέχουν στην τρόικα.
Μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα γίνεται με τηλεδιασκέψεις, θα υπάρχουν αποστολές για επίβλεψη -τεχνική βοήθεια ανά θέμα, ενώ εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανάγκες μόνιμης παρουσίας θα υπάρχουν στο πεδίο του ΕΣΠΑ.
Εκθεση προόδου
Κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έκθεση προόδου και έκτακτες αναφορές, όπου κρίνει η Τασκ Φορς ότι υπάρχει ανάγκη ή καθυστέρηση.
Δύο θα είναι οι πυλώνες «βοήθειας» της ομάδας κρούσης:
* Η εφαρμογή του Μνημονίου. Ιδιωτικοποιήσεις, συγκράτηση δαπανών ευρύτερου Δημοσίου, αύξηση των φορολογικών εσόδων και υλοποίηση των δεκάδων μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν (κλειστά επαγγέλματα, μισθολόγιο, παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικό κ.λπ.) εκτιμάται ότι χρειάζονται «ενίσχυση» για να υλοποιηθούν μέσα σε έναν μήνα, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο. Διαφορετικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η δόση του Σεπτεμβρίου.
* Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο οποίο δίδει μεγάλη σημασία η Ε.Ε., αφού ουσιαστικά θα αποτελεί την πηγή χρηματοδότησης του «σχεδίου Μάρσαλ», που ακόμη δεν περιέχει κανένα άλλο μέσο παροχής ρευστότητας (π.χ. επενδυτικό ευρωομόλογο ή δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων). *




ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ
ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ομάδα Κρούσης (Task Force for Greece) που θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση - στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου - συστήνεται το προσεχές διάστημα.
Η ομάδα αυτή θα υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και θα εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους.
Τη σύστασή της εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Κομισιόν αποφάσισε να τη συγκροτήσει καθώς όπως διαπίστωσε δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου Ι τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος.
Η ομάδα αυτή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναφέρεται στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν ενώ θα διαθέτει δύο στρατηγεία, ένα στην Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο στρατηγείο που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας και είναι τοποθετημένοι σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Επικεφαλής του αναλαμβάνει ανώτερο, μέχρι πρότινος, στέλεχος της Κομισιόν, ο Χορστ Ράιχενμπαχ.
Τα μέλη της, περίπου 25 άτομα, θα αρχίσουν να πιάνουν δουλειά μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: