Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Σε ουσιαστική στάση πληρωμών το κράτος.

ΤΩΡΑ:Η κρίση χρέους και οι προειδοποιήσεις Τρισέ προκαλούν κραχ στις αγορές

Στο -4%-5% Wall και Ασία, πτώση πάνω από 4% στην Ευρώπη -Στο -21% η RBS -Εκτός διαπραγμάτευσης τράπεζες στην Ευρώπη
Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ -Διπλό «ψαλίδι» για τις επικουρικές συντάξεις
Διπλή μείωση έρχεται από το Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να παρακρατείται η κλιμακωτή (3% -10%) εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και, ταυτόχρονα, θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειμματικά ταμεία.

Τα λεφτά πηγαίνουν κατευθείαν στους τοκογλύφους.Σχεδόν το 3% του ΑΕΠ ή 6,63 δις. ευρώ έχει φτάσει να χρωστάει το κράτος σε προμηθευτές και τρίτους.Πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων,
των ΟΤΑ και των άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως αυτές διαμορώθηκαν τέλη Ιουνίου.

Σε σχέση με τον Μάιο, οι οφειλές αυτές είναι αυξημένες κατά 140 εκατ. ευρώ ασκώντας ασφυκτική πίεση στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για κατεβάσει φέτος το έλλειμμα στα 17 δις. ευρώ.
Στο εξάμηνο Ιανουαρίου -Ιουνίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 14,7 δις. ευρώ από 12,5 δις. ευρώ που διαμορφώθηκε τέλος Μαίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

- Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 6,63 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 6,48 δις. από είχαν ανέλθει στο τέλος Μαίου.
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 980 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 423,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
-Τα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης έφθασαν τα 5,65 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,84 δισ. ευρώ οφείλουν τα νοσοκομεία, 2,66δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, 892 εκατ. ευρώ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 245,5 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.
-Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση, ανήλθε σε 14,69 δισ. ευρώ, έναντι 12,55 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο. Σε
- Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, εκτοξεύθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ.
- Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν σε 22,54 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες έφθασαν τα 38,94 δισ. ευρώ.
- Στην υποχρέωση να αποστείλουν τα ταμειακά στοιχεία τους ανταποκρίθηκαν τον Ιούνιο 794 φορείς της γενικής κυβέρνησης επί συνόλου 853. Όσοι φορείς δεν απέστειλαν στοιχεία (8 ασφαλιστικά ταμεία, 3 δημόσιες επιχειρήσεις, ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης και 47 λοιπά νομικά πρόσωπα) απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: