Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Σε απεργιακό παλμό την Τετάρτη το Σύνταγμα

Την ειρηνική περικύκλωση της Βουλής από τις 7 το πρωί αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση.


Την ειρηνική περικύκλωση της Βουλής από τις 7 το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου, ημέρα γενικής απεργίας, αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος. Δεν σταματάμε. Να πάρουν πίσω το Δεύτερο Μνημόνιο. Οπλο η μαζικότητα που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Αυτά τα τρία σημεία ξεχώρισαν από τις περισσότερες ομιλίες του Σαββάτου. "Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα" αναφέρει το ψήφισμα.

Το σχέδιο της περικύκλωσης περιλαμβάνει τρία σημεία προσέλευσης στη συγκέντρωση - μπροστά στη Βουλή, στο μετρό Ευαγγελισμός, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διαφωνία υπήρξε σχετικά με το αν θα πρέπει να περιληφθεί στο ψήφισμα η φράση "στηρίζουμε τη γενική απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά", καθώς είναι φανερό ότι υπάρχει μια τάση για πιο ...δυναμική πολιορκία της Βουλής, η οποία ενισχύεται από διάφορες πλευρές. Όμως η διάθεση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας είναι για περιφρουρημένη συγκέντρωση και αγώνα διαρκείας με στόχους και προοπτική, όχι για στιγμιαία ξεσπάσματα που τόσο εύκολα μπορούν να αποδυναμώσουν και να διασπάσουν τον αγώνα.

Απέναντι στο φετιχισμό της μορφής και στις πιο πρωτόλειες αγωνιστικές διαθέσεις, αναπτύσσεται μια πιο συνειδητή τάση συνολικού πολιτικού αγώνα που αναζητά το πρόγραμμά του. Αυτό έγινε σαφές και από τον τρόπο που κύλησαν οι εκδηλώσεις με τους οικονομολόγους στην πλατεία. Αλλά και από πολλές τοποθετήσεις. Θέλουμε προτάσεις για το μετά: αυτό αρχίζει να δίνει τον τόνο, ξεπερνώντας την κούραση και τα όποια προβλήματα στη διαδικασία προκύπτουν ορισμένες φορές.

Ο άμεσος στόχος να μην περάσουν τα νέα μέτρα φαίνεται ότι πολιτικοποιεί και συνενώνει την πλατιά πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας. Δημιουργεί προϋποθέσεις ανώτερης συσπείρωσης και νίκης. Καταδικάζει οριστικά την κυβέρνηση και όσους πρόθυμους θελήσουν να στηρίξουν το δεύτερο μνημόνιο. Καίει το χαρτί του δημοψηφίσματος, αφού απειλεί να κατεβάσει όλη την Αθήνα στο δρόμο - στο πιο πραγματικό και ανόθευτο δημοψήφισμα. Εκθέτει εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν το μήνυμα του λαού και να αποπροσανατολίσουν με αντιπολιτική φρασεολογία όπως "λαμόγια βουλευτές" ή "να καεί η Βουλή". Δίνει σχήμα και μορφή στη διαμαρτυρία, τη στρέφει στην κοίτη του κινήματος, και της αναγκαίας ανώτερης μορφής οργάνωσης.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση της Τετάρτης, που προβλέπεται να είναι ημέρα - σταθμός, κρίσιμο ρόλο καλούνται να παίξουν τα σωματεία των εργαζομένων. Για την πολιτική κατεύθυνση και την προοπτική της κινητοποίησης, την απομόνωση διασπαστικών λογικών, και την απόκρουση της αναμενόμενης προβοκάτσιας. Για να σπάσει στην πράξη η προσπάθεια απομάκρυνσης του κόσμου που κατεβαίνει συνειδητά στην πλατεία από το συλλογικό αγώνα και το ταξικό εργατικό κίνημα. Και να κερδίσουν κι άλλο έδαφος οι πιο πολιτικές τάσεις που ξεχώρισαν στις συνελεύσεις, κόντρα στις διαλυτικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές από όπου κι αν προέρχονται. [ΠΦ]


Ύστερα από 12 ημέρες και με την πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου την Κυριακή 5 Ιουνίου, το Σύνταγμα έχει γίνει πλέον το σταθερό σημείο αναφοράς της κοινωνικής διαμαρτυρίας των "πληβείων" που καταφτάνουν από κάθε γειτονιά, αλλά και από την επαρχία, για να φωνάξουν, να πουν την προσωπική τους ιστορία, αλλά και τις λύσεις που προτείνουν. Σε πολλές περιπτώσεις η διαμαρτυρία είναι θολή, βλέπει μόνο κλέφτες και προδότες στο κυβερνών πολιτικό προσωπικό, σε άλλες πιο σαφής και αντισυστημική. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις διαφαίνεται το ένστικτο ή η συνειδητοποίηση ότι η πολιτική όλων των "από πάνω", με το Μνημόνιο, τα απανωτά δάνεια της τρόικας, τα αντικοινωνικά μέτρα που τα συνοδεύουν, έχει συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά. Είναι όλο και πιο ορατή η απέχθεια προς όλο το σύστημα της Ε.Ε. των τραπεζών.
Η αρνητική στάση προς τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ενέχονται ή ανέχονται τη μνημονιακή πολιτική μπορεί προς το παρόν να καίει και τα "χλωρά μαζί με τα ξερά", να εκφράζεται επιφύλαξη προς το οργανωμένο, βοηθούντων των ΜΜΕ που κολακεύουν τον "ακομμάτιστο, αντισυνδικαλιστικό χαρακτήρα" της διαμαρτυρίας, υποδαυλίζοντας διαιρέσεις και συντηρητικά αντανακλαστικά.
Όμως, δεν μπορεί παρά να διακρίνει κανείς την αλληλοτροφοδότηση που συντελείται ανάμεσα στα κινήματα των πλατειών και τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η συνέλευση καλεί τους απεργούς εργαζόμενους να καταλήγουν στην πλατεία. Η παρουσία στο Σύνταγμα της Επιτροπής σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων, με το σύνθημα "Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε" που έκφρασε όλο τον κόσμο στη μεγάλη συγκέντρωση της Κυριακής, η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Ζώνης του Περάματος να διαμαρτυρηθεί στην Πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά από την Τρίτη 7/6, και όσο χρειαστεί, με αίτημα "Δουλειά στη Ζώνη", ενώνοντας τη φωνή της με τη φωνή της Πλατείας Συντάγματος, όπως λέει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζουν αυτή την τάση που έχει τη δυναμική τα πολλαπλασιαστεί.
Η "λαϊκή διαβούλευση για τη δανειακή σύμβαση και το χρέος" που έγινε τη Δευτέρα με συμμετοχή χιλιάδων και μια δεύτερη που προγραμματίζεται πιθανώς για την Παρασκευή δίνουν τη δυνατότητα να γίνονται πιο διαυγή τα ζητήματα που θίγει το ψήφισμα της Πλατείας : "Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας" και να τεθούν πιο συγκεκριμένα οι στόχοι, το νέο δάνειο που συμφώνησαν τρόικα-κυβέρνηση, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με τα απεχθή μέτρα, η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Και όσο διαγράφονται πιο καθαρά οι στόχοι και συγκλίνουν οι δυνάμεις του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κοινωνική διαμαρτυρία τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους επίδοξους σωτήρες να καρπωθούν τον μεγάλο θυμό αλλά και τη λαχτάρα του κόσμου να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: