Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!

ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης εξαπολύθηκε από την ελληνικήκυβέρνηση και τους ευρωγραφειοκράτες μια πολύ καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή καταιγίδα, οποία είχε και έχει ως στόχο να ασκήσει πλύση εγκεφάλου στους ευρωπαϊκούς λαούς και ειδικότερα στον ελληνικό λαό.
Στόχος αυτής της επικοινωνιακής καταιγίδας είναι να πείσει ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής λύνεται, περίπου, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ανακουφίζεται αισθητά ο ελληνικός λαός, ενώ ξεπερνάται και η κρίση της ευρωζώνης!
Τίποτα πιο ψευδές και παραπλανητικό από αυτήν την κακόγουστη προπαγάνδα, όπως θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε με συλλογισμούς και στοιχεία. Στοιχεία τα οποία θα εμπλουτίζουμε με όσα νεότερα έρχονται στο φως, αφού πολλά ακόμα σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου ή βρίσκονται στο σκοτάδιή είναι πολύ ασαφή και δυσερμήνευτα.




ΠΡΩΤΟΝ: Στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι αποφασίστηκε νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα ύψους109 δις, πέραν από το γνωστό πρώτο τροϊκανό πακέτο των 110 δις, από το οποίο έχουν ήδη απορροφηθεί τα 65 δις και απομένουν προς δανειοδότηση άλλα 45 δις έως τέλη 2014.
Το νέο τροϊκανό πακέτο των 109 δις, μέχρι το τέλος 2014, φαίνεται ότι αφορά: 34 δις δάνεια από την τρόικα, 35 δις εγγυήσεις, 20 δις για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επαναγοράς και 20 δις για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών. (Πέραν τούτων θα υπάρξουν, υποτίθεται, και 28 δις ως εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις)
Για τα δάνεια του νέου πακέτου προς την Ελλάδα φέρεται ότι αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου τους, περίπου στο 3,5% (;) (από 4,5% (;) κυμαινόμενο για τα παλιότερα) και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους από 7,5 στα 15-30 έτη, με δεκαετή περίοδο χάριτος, που θα αφορά μόνο τη μη αποπληρωμή των χρεολυσίων αλλά όχι και των τόκων.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν οι νέοι αυτοί όροι δανεισμού θα ισχύσουν και για το παλαιότροϊκανό δάνειο των 110 δις ή έστω το μέρος των 45 δις αυτού του δανείου, που θα δοθεί από δω και μπρος!


ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η Σύνοδος φέρεται να αποφάσισε τα ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και λήγουν μέχρι το 2019 να ανταλλαγούν ή επιμηκυνθούν εθελοντικά στα 15-30 χρόνια, με πρόγραμμα 4 ισότιμων εκδοχών, εκ των οποίων οι δύο συμπεριλαμβάνουν «κούρεμα χρέους» της τάξης του 20%. (Για περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πατήστε εδώ)
Για το πρόγραμμα αυτό θα υπάρξει σε γενικές γραμμές εγγύηση των νέων ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF και τα επιτόκια των νέων ή επιμηκυνθέντων ομολόγων θα είναι ιδιαίτερα ληστρικά αφού, ανάλογα την περίπτωση, θα ξεκινούν από 4,5% και θα προσεγγίζουν το 7%!!!


ΤΡΙΤΟΝ: Δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στο ευρωπαϊκό ταμείο (EFSF και EMS) γιαπροληπτικές παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων, ενίσχυσης των τραπεζών(!) και πέραν της Ελλάδας αλλά και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, ειδικά για την τελευταία μετά από την έγκριση της ΕΚΤ και σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών.
Το ευρωπαϊκό Ταμείο θα πραγματοποιήσει, υποτίθεται, παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά για τηνεπαναγορά ελληνικών ομολόγων, πράγμα που λέγεται ότι θα επιφέρει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 12,5 δις!
Ως τώρα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα το συγκεκριμένο για αυτήν την παρέμβαση, πότε και πως θα γίνει ούτε, φυσικά, έχει λεχθεί οτιδήποτε σε σχέση με τις δυσκολίες υλοποίησής της!


ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι ευρωγραφειοκράτες και η κυβέρνηση, από τα ως άνω μέτρα θα προκύψει άμεση μείωση του ελληνικού χρέους ύψους 13,5 δις από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και το σχετικό κουρεμα του χρέους του δεύτερου σημείου και πρόσθετη μείωση τουχρέους ύψους 12,5 δις από την ανταλλαγή ομολόγων του τρίτου σημείου.
Με δύο λόγια συνολική άμεση μείωση του χρέους ύψους 26 δις ή 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.
Αυτή η μείωση του χρέους είναι πολύ αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθεί, γιατί είναι αρκετά δύσκολο ναπροχωρήσει μέχρι το 2019, το πρόγραμμα συμμετοχής των τραπεζών, αφού δεν διευκρινίζονται κρίσιμες παράμετροι του, ενώ από της άλλη πλευρά, όπως έχουμε αναφέρει, είναι αρκετά μετέωρο και αδιευκρίνιστο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Αλλά και αν προσεγγιστούν τα μεγέθη μείωσης του χρέους που επισήμως αναφέρονται και ανέρχονται στο 26 δις, αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σημερινό χρέος των 353 δισ. ευρώ!
Άνθρακες, περίπου, ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός!


ΠΕΜΠΤΟΝ: Κυβέρνηση και ευρωγραφειοκράτες ισχυρίζονται ότι από τα μέτρα που αποφάσισε η Σύνοδος θα προκύψει μεγάλη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η οποία θα προκύψει αθροιστικά από τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5 % και τη δεκαετή περίοδο χάριτος στα χρεολύσιατης τροϊκανής χρηματοδότησης αλλά και από τη μείωση του επιτοκίουυ και τη μείωση των χρεολυσίων για τα ομόλογα των Τραπεζών, ύψους περίπου 135 δις., που θα ανταλλαγούν ή θα επιμηκυνθούν μέχρι το 2019.
Ας κάνουμε τους υπολογισμούς: Η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των επιτοκίων για τα νέα τροϊκανά δάνεια θα ανέλθει σταδιακά μάλλον σε κάποιες εκατοντάδες εκ. ευρώ και μόνο αν αυτή η μείωση επεκταθεί και στο παλαιότερο τροϊκανό δάνειο των 110 δις, πράγμα πολύ αμφίβολο, μπορεί να ξεπεράσει σταδιακά το 1 δις ευρώ, χωρίς να είναι εύκολη αυτή τη στιγμή η ακριβής προσέγγιση της οροφής!
Η εξοικονόμηση, επίσης, που μπορεί να προέλθει από την όποια μείωση επιτοκίων στα ομόλογα των Τραπεζών, που θα ανταλλαγούν ή θα επιμηκυνθούν, είναι μάλλον μικρή και θα προκύψει σε βάθος χρόνου.
Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο.
Μια εξοικονόμηση από τη μείωση των επιτοκίων, η οποία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει σταδιακά, περίπου, τα 2 δις ετησίως, είναι στην ουσία «σταγόνα στον ωκεανό», τη στιγμή που τοδημόσιο θα δαπανήσει για τόκους μέσα στο 2011 περίπου 17 δις, ενώ το 2015 οι αντίστοιχες δαπάνες για τόκους θα φτάσουν τα 22 δις (αν εφαρμοστούν τελικά, που δεν μπορούν, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων !) !!!
Όσον αφορά τα χρεολύσια του δημοσίου, πράγματι θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση τόσο από τηδεκαετή περίοδο χάριτος για τα νέα τροϊκανά δάνεια όσο και από την ανταλλαγή ή επιμήκυνση των ομολόγων των τραπεζών.
Αυτή, όμως, η ελάφρυνση μάλλον θα έχει μικρή αξία, αφού η χώρα είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, λόγω και των σκληρών μνημονιακών προγραμμάτων, να βγει στις αγορές. Άρα, η κάλυψη των μειωμένων χρεολυσίων θα εξακολουθεί, κατά πάσα πιθανότητα, να γίνεται με τροϊκανά δάνεια ακόμα και προς τατέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα! Επομένως, το «δώρο είναι άδωρο»!
Πέραν αυτού, όμως, η υπερμεγέθης συσσώρευση της εξόφλησης των χρεολυσίων μετά το 2020 είναι αυτή καθεαυτή απαράδεκτη και χίλιες φορές απαράδεκτη για τις γενιές που έρχονται, στις πλάτες των οποίων, εν αγνοία τους, μεταφέρουμε σημερινά δανειακά βάρη!!!


ΕΚΤΟΝ: Το βέβαιον αποτέλεσμα των αποφάσεων της Συνόδου είναι ότι η Ελλάδα, στο όνομα της εξασφάλισης της χρηματοδότησής της για να πληρώνει ακώλυτα τους τόκους και τα χρεολύσια, τίθεται σε αόριστη μνημονιακή επιτήρηση και στην ουσία μετατρέπεται σε άθλιο «προτεκτοράτο» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Κι αυτά πολύ περισσότερο, αφού μνημονιακά προγράμματα, όπως το μεσοπρόθεσμο, αντί με την εφαρμογή τους να βελτιώνουν τις προοπτικές της χώρας, επιτείνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κοινωνικής λεηλασίας.
Όλα δείχνουν ότι, παρά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, ο προϋπολογισμός του 2011 θα πέσει εκ νέου έξω, με πρόσθετο έλλειμμα που μπορεί να φτάσει τα 8 δις, πράγμα που θα επισπεύσει τη διαμόρφωση νέου μνημονίου και νέων μέτρων από την 15η Σεπτεμβρίου, εν όψει της 6ης δόσης του τροϊκανού δανείου!
Απόλυτο αδιέξοδο!


ΕΒΔΟΜΟΝ: Είναι πολύ πιθανόν, ίσως το πιθανότερο, τα νέα δάνεια της τρόικα να τα συνοδεύσουν ευθέωςεμπράγματες εγγυήσεις επί ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, όπως επίμονα ζητούν Ολλανδίακαι Φιλανδία.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπογραφεί νέα κατάπτυστη νεοαποικιακή δανειακή σύμβαση ανάλογη εκείνης του πρώτου τροϊκανού δανείου των 110 δις. ευρώ


ΟΓΔΟΟΝ: Τα περί νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, που περιείχοντο στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, απαλείφθησαν από την τελική απόφαση.
Αυτό που απέμεινε στην απόφαση της Συνόδου είναι η δυνατότητα χρησιμοποίησης των ήδη γνωστώνκονδυλίων του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 15 δις, χωρίς εθνικούς πόρους και υπό την επιτροπεία μιαςΟμάδας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ασκεί αυστηρή εποπτεία και ουσιαστικόέλεγχο στη διάθεση και τον προσανατολισμό των κονδυλίων.
Στην ουσία όλο το πακέτο ΕΣΠΑ, μαζί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών παρεμβάσεων, περνάει στα χέρια της Γερμανίας, η οποία ήδη έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα 16 σημείων για τις παρεμβάσεις στην Ελλάδα και την μετατροπή της σε Γερμανική «μπανανία».


ΕΝΑΤΟΝ: Οι μεγάλες ωφελημένες από τις αποφάσεις της Συνόδου είναι οι Τράπεζες! Δεν υπάρχει τίποτα το πιο ψευδές και παραπλανητικό από την προπαγανδιστική θέση ότι οι Τράπεζες θα απωλέσουν με τις ρυθμίσεις της Συνόδου το 21% της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων τους(για λεπτομέρειες πατήστε εδώ)
Αντίθετα, οι τράπεζες κατείχαν μέχρι τώρα ελληνικά ομόλογα «σκουπίδια» και θα τα ανταλλάξουν ή θα τα επιμηκύνουν με ομόλογα «διαμάντια», εγγυημένα από το EFSF, εφάμιλλα των Γερμανικών, τα οποία θα συνοδεύονται με προνομιακό ληστρικό επιτόκιο για, σχεδόν, 30 χρόνια που θα ξεκινάει, κατά περίπτωση, από το 4,5% και θα προσεγγίζει το 7%!
Την ίδια ώρα, οι Τράπεζες και ιδιαίτερα οι ελληνικές θα τυγχάνουν της προνομιακής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και θα έχουν, σχεδόν, απεριόριστη στήριξη για τη ρευστότητά τους (επιπλέον 20 δις, πέραν των πρώτων 10 δις., από το EFSF!
O παράδεισος των Τραπεζών!


ΔΕΚΑΤΟΝ: Οι ευρωγραφειοκράτες ισχυρίζονται ότι με την απόφαση της Συνόδου θα ανακοπεί, αν δεν ξεπεραστεί, η κρίση της ευρωζώνης.
Ουδέν ανακριβέστερο και παραπλανητικότερο από αυτό!
Και τούτο διότι, οι αγορές, μετά, ίσως, μια μικρή ανάπαυλα, είναι πιθανότατο να επιπέσουν δριμύτερεςστις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, επιδιώκοντας και για αυτές μέτρα ανάλογα με εκείνα της Ελλάδας, πολύ περισσότερο που τα τελευταία είναι άκρως επωφελή για τις τράπεζες.
Η κρίση στην Ευρωζώνη όχι μόνο μπορεί να μην ανακοπεί αλλά, μάλλον, θα γνωρίσει νέα παρόξυνση!
Αναρτήθηκε από

Δεν υπάρχουν σχόλια: