Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Γην και ύδωρ: Γενικό πωλητήριο από Αντ. Σαμαρά - Κυβέρνηση "αγαπούλα, πούλα!"Γην και ύδωρ: Γενικό πωλητήριο από Αντ. Σαμαρά - Κυβέρνηση "αγαπούλα, πούλα!"


07/07/2012 - 17:51
 * ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό και ολόκληρη η παραλιακή ζώνη "από Φάληρο έως Σούνιο" βγαίνουν στο σφυρί
* Δεν αποκαθίστανται οι κατακρεουργημένοι μισθοί, δεν επανέρχονται συλλογικές συμβάσεις και μετενέργεια
* Η "διαπραγμάτευση" μεταλλάσσεται σε "παράταση" για την εφαρμογή του Μνημονίου
Με κεντρική προτεραιότητα τη γενική εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινωφελούς έργου, αστικών εκτάσεων αλλά και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επιδιώκει την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και ικανοποιεί τις αξιώσεις των δανειστών. Στον κατάλογο για το πλιάτσικο τελικώς περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, καθώς υποχώρησαν και οι όποιες ενστάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.!
Η προεκλογική εξαγγελία για "σταδιακή απαγκίστρωση" από το Μνημόνιο μεταβλήθηκε σε "παράταση" επίτευξης των στόχων του!

Κυβέρνηση "αγαπούλα, πούλα!"  
Πρώτος και κύριος στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Αν και μίλησε επί 38 λεπτά, ο Αντ. Σαμαράς "ξέχασε" την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Παράλληλα υπερκέρασε τις "κόκκινες γραμμές" της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλώντας για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών υδάτων, αλλά και για αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια μέσω της έναρξης κοινοβουλευτικού διαλόγου "μεταξύ όλων των κομμάτων για να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας" - δηλαδή μαζί με τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη θα καθορίσει ποιος μετανάστης θα παίρνει ιθαγένεια...
Πωλούνται: ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό, παραλίες Σαρωνικού
Ο Αντ. Σαμαράς έδωσε το σύνθημα προς τους υπουργούς του για γενικό ξεπούλημα. Από τις 9 προτεραιότητες που ανακοίνωσε ο Αντ. Σαμαράς οι 4 αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πωλητήρια ή, όπως τις αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, "μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε". Τι ανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς:
1) Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και αν χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.
2) Αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις. Δηλαδή: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την ενέργεια (ΔΕΗ) "σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη... Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ". Ακόμα και για τα ορυχεία της ΔΕΗ θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης. Πάντως είπε ότι τα δίκτυα θα διατηρηθούν σε δημόσιο έλεγχο, ενώ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ υποσχέθηκε να "είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Θα λάβουμε ιδιαίτερα υπʼ όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων".
3) Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν (περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια).
4) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, θα δημιουργηθεί Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Προανήγγειλε δε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Για το Ελληνικό επανέλαβε ότι η "αξιοποίηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα" και "θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια".
Από τα πολιτικά σημεία της ομιλίας Σαμαρά διακρίνεται η επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σε συνδυασμό με την έκκλησή του να σταματήσουν οι "ατυχέστατες δηλώσεις" των Ευρωπαίων αξιωματούχων που απειλούν "από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα" την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ. "Δεν μπορεί να μας 'μαλώνουν' κι από πάνω, ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα", είπε με έναν τόνο απόγνωσης.
thumb
Aυτή είναι η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση, η οποία έγινε σημαία, προεκλογικά, προς άγραν ψήφων, για να παραπεμφθεί η υποτιθέμενη συζήτηση για τις λιγοστές προεκλογικές υποσχέσεις που θα έφερναν μια μικρή ανακούφιση σε τμήματα των, αγρίως πληττόμενων, εργατολαϊκών στρωμάτων στο βάθος της τετραετίας και αναλόγως με την «εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας» και την «ωρίμανση» των θεμάτων.
alfavita.gr με στοιχεία από ΑΥΓΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ΛΑΙΚΟ ΔΡΟΜΟ και φωτογραφίες από http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr και http://greki-gr.blogspot.gr/  7/7/201

Δεν υπάρχουν σχόλια: