Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους οι νεοφιλελεύθεροι κομισάριοι Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010


Ξεπέρασαν τον εαυτό τους οι νεοφιλελεύθεροι κομισάριοι

Οι Βρυξέλλες επανέρχονται δριμύτερες στο προσφιλές τους θέμα, την αναθεώρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης, με στόχο να υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι... θανάτου ή να απευθυνθούν στην ιδιωτική ασφάλιση όπως στις ΗΠΑ, για την οποία πιέζει εδώ και χρόνια το χρηματοπιστωτικό λόμπι στην Ε.Ε.
Να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, μας καλεί ο Ούγγρος επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Αντορ, συστήνοντας επαγγελματική κατάρτιση για εργαζόμενους άνω των 60 ετών!



Πηγή: ΕΝΕΤ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την «Πράσινη Βίβλο» για τα συστήματα συνταξιοδότησης στα κράτη-μέλη, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Ιουνίου, με σκοπό, όπως διακηρύσσει, να ανοίξει ευρύς διάλογος για την αναθεώρηση των διάφορων καθεστώτων στην Ευρώπη των «27».

Ποιος θα φέρει αντιρρήσεις;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η νεοφιλελεύθερη Επιτροπή θίγει το θέμα, όμως τώρα, με τις πρώτες ενδείξεις γενικής ανάκαμψης, και εκμεταλλευόμενη την κρίση στις χώρες του Νότου και τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας, έρχεται να πετάξει εκ νέου το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, οι οποίες περιμένουν την «Πράσινη Βίβλο» της Κομισιόν ως μάννα εξ ουρανού για να υποστηρίξουν: «Δεν φταίμε εμείς, μας το επιβάλλουν οι Βρυξέλλες»... Το ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες στα συστήματα συνταξιοδότησης των «27» δεν πρόκειται να απασχολήσει καμία κυβέρνηση. Το παιχνίδι είναι στημένο από καιρό...
Με βάση τα γνωστά δημογραφικά επιχειρήματα (αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 έτη μετά το 2060), σύμφωνα με τα οποία ο ενεργός πληθυσμός της Ε.Ε. θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 οπότε το 2030 δύο εν ενεργεία εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν ένα συνταξιούχο άνω των 65 ετών, έναντι τριών σήμερα, η Κομισιόν ζητεί από τις κυβερνήσεις να παρατείνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, διαφορετικά πρέπει να μειωθούν δραστικά οι συντάξεις.

Οι άνθρωποι δεν είναι καλά

Δεν παραλείπει βέβαια να προβεί σε συστάσεις. Οπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος για την Απασχόληση Ούγγρος επίτροπος, Λάζλο Αντορ, μεταξύ των συστάσεων της «Πράσινης Βίβλου» θα είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες, να γίνει πιο ελαστικό το ωράριο εργασίας πέραν των 60 ετών και -άκουσον, άκουσον- να δημιουργηθούν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για τους εργαζομένους άνω των 60 ετών!!
Για τον Ούγγρο επίτροπο, ο οποίος ζητεί από την κοινή γνώμη και τους κοινωνικούς εταίρους να δουν την πραγματικότητα κατάματα, έστω και αν δεν είναι ευχάριστη, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου καμία χώρα δεν μπορεί να αφήσει το θέμα της συνταξιοδότησης στην επόμενη κυβέρνηση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: