Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΑΥΓΗ, 29/05/2010, "Haircut" του ελληνικού χρέους το 2012 φοβούνται οι αγορές

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010


"Haircut" του ελληνικού χρέους το 2012 φοβούνται οι αγορές

Πηγή: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/05/2010

Μπαράζ δημοσιευμάτων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέος κάνουν σταθερά τον γύρο του κόσμου, συντηρώντας το κλίμα νευρικότητας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Μοναδική λύση η αναδιάρθρωση, ισχυρίζονται οικονομικοί αναλυτέςΣε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα των "Financial Times" διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα πριν λήξει η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ. Έτσι, όπως σημειώνει η Αγγλίδα δημοσιογράφος, ειδική σε θέματα αγορών Gillian Tett, στο άρθρο της στους "Financial Times", επικρατεί διεθνώς ο φόβος ότι θα επέλθει αναδιοργάνωση του χρέους, με περικοπή του ακόμη και κατά 50%, την ώρα που τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS δείχνουν ότι το άνοιγμα για τις γερμανικές τράπεζες είναι περίπου 50 δισ. δολ., ενώ για τις γαλλικές 75 δισ. δολ. και ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν άνοιγμα πάνω από 250 δισ. δολ. στην Ισπανία και την Πορτογαλία, κεφάλαια επισφαλή, αν προκληθεί ντόμινο περικοπής χρέους («haircut»).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δύο ακόμη δημοσιεύματά της "Wall Street Journal", η οποία υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα συμβεί μεν έμμεσα, θα είναι αναπόφευκτη ώς το 2012.
Αναλυτικότερα, η Lena Komileva της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Tullet Prebon και η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζουν «φανερό πως η αναδιάρθρωση είναι η μοναδική λύση". Και στο συγκεκριμένο άρθρο τονίζεται ότι η αναδιάρθρωση δεν θα έλθει άμεσα επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους εκφράζεται μέσω αξιογράφων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα βρίσκονταν στην περίπτωση αυτή αντιμέτωπες με ζημίες. Μάλιστα, κατά την "WSJ", η Ελλάδα δεν προχωρά σε αναδιάρθρωση αυτήν τη στιγμή γιατί έχει ανάγκη δανεισμού ακόμη και για τις καθημερινές λειτουργίες του κράτους, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων. Όμως, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, ώς το 2012 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ (βάσει της εκτίμησης του ΔΝΤ) και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις καθημερινές της ανάγκες, οπότε δεν θα είναι "υποχρεωμένη να κρατά ευχαριστημένους τους πιστωτές της".
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι από τους ισχυρότερους αξιωματούχους του εθνικού επενδυτικού ταμείου της Κίνας διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με επενδυτικές τράπεζες για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Κι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το ακανθώδες θέμα των "haircuts", προσπαθώντας να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών στα κρατικά ομόλογα αν, λέμε τώρα, η Ελλάδα αναδιοργανώσει το χρέος της.

Θ. ΠΑΝ.



Επίσης στο ίδιο φύλλο



Ανοίγει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους

Οι Financial Times και η Wall Street Journal με ταυτόχρονα δημοσιεύματά τους υποστηρίζουν ότι η μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς είναι πιθανό να συμβεί περικοπή της αξίας των ελληνικών ομολόγων το 2012 που θα προκαλέσει ντόμινο στην Ισπανία και την Πορτογαλία.Ο προβληματισμός για τα ελληνικά ομόλογα έχει φτάσει μέχρι την Κίνα. Στην Αθήνα ο Θ. Πάγκαλος και η Λ. Κατσέλη απέρριψαν πρόταση για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη ο κ. Πάγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναδιαπραγμάτευση παρελθουσών συμβάσεων για τους εξοπλισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: