Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.



ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΙΑΣ



Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ορόσημο μετατροπής της ασφάλισης από κοινωνική σε επαγγελματική. Είναι ένα ακόμα βήμα στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο μέσω της Ε.Ε του ΔΝΤ και του αστικού πολιτικού σκηνικού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συνεπικουρία του ΛΑΟΣ για την μεταφορά τεράστιου κομματιού κοινωνικού πλούτου από τα χέρια των εργαζόμενων στις τσέπες της απανταχού εργοδοσίας.

Το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα υποβαθμίζει κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας στο επίπεδο επιδομάτων οριακής επιβίωσης και τελικά κηδείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζόμενων.

Μεταφέρει την αποκλειστική ευθύνη για το ύψος των ασφαλιστικών παροχών στις πλάτες του κάθε εργαζόμενου που πλέον πρέπει να παραμείνει στη δουλειά όσο δε σωριάζεται κάτω προκειμένου στην καλύτερη περίπτωση να πάρει μια μικρότερη σύνταξη από τις αντίστοιχες σημερινές, ενώ και η περίθαλψή του που αποκόπτεται από το συνταξιοδοτικό τμήμα της ασφάλισης θα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.



Η ασφάλιση στα χρόνια του ΔΝΤ….

Αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του ΔΝΤ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας η μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, Για να είναι κερδοφόρες οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ματώσουν οι εργαζόμενοι που θα δουν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται. Η επιβολή της νέας χούντας της αγοράς μετατρέπει το τοπίο σε ακόμη σκοτεινότερο για τον κόσμο της εργασίας. Με χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυρίαρχη την εναλλαγή ανεργίας – ελαστικής εργασίας τα (νέα και αυξημένα) συντάξιμα χρόνια δε θα μαζεύονται με τίποτα! Ειδικά για την ασφάλιση στόχος τους είναι η επιβολή «οροφής» στις δαπάνες για την ασφάλιση / περίθαλψη στο 8,4% του ΑΕΠ όπως άλλωστε αποκάλυψε ο Λοβέρδος στην εισηγητική έκθεση για το νομοσχέδιο σύμφωνα με το μνημόνιο κυβέρνησης – ΔΝΤ. Τι σημαίνει αυτό; Πως ακόμα και τα γελοία ποσά συντάξεων φτώχειας του νομοσχεδίου τα επόμενα χρόνια της ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ θα μειωθούν προκειμένου να τηρηθεί η παραπάνω δέσμευση στο ΔΝΤ. Για αυτό άλλωστε και παντού στο νομοσχέδιο συνδέεται το ύψος των συντάξεων με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες των ταμείων.

Η Επαγγελματική - ανταποδοτική ασφάλιση μας χτυπάει την πόρτα….

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό το πρώτο και κύριο μέρος της σύνταξης από το 20108 είναι τελείως ανταποδοτικού – επαγγελματικού χαρακτήρα (όπως σήμερα οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών) και άμεσα συναρτώμενο από το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος σε όλο τον εργασιακό του βίο. Αυτό σημαίνει απλά πως αλλάζει θεμελιωδώς ο ίδιος ο χαρακτήρας της σύνταξης : Από κοινωνική προστασία – αναδιανομή πλούτου μετατρέπεται σε κουμπαρά «εισφορών» με χαρακτήρα επενδυτικού χαρτοφυλάκιου, καθώς ακόμα και αν οι εισφορές ενός εργαζόμενου είναι τεράστιες μπορεί και να μην αποδώσουν αφού το τμήμα αυτό της σύνταξης θα εξαρτάται και από τη συνολική οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Οι εργαζόμενοι με τη λογική αυτή φέρονται ως υπεύθυνοι για το ύψος των αποδοχών τους (εν εργασία και μετά τη συνταξιοδότηση) και για τα χρόνια εργασίας ή ανεργίας τους με άλλα λόγια δηλαδή φορτώνεται στις πλάτες τις εργατικής τάξης η ευθύνη για τη φτώχεια και την ανεργία.

…..Μείωση συντάξεων εδώ και τώρα!

Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί σε μικρό κλάσμα μόνο των αντίστοιχων σημερινών συντάξιμων αποδοχών που θα γίνεται μάλιστα μικρότερο όσο νεότερος είναι σήμερα ο εργαζόμενος. Όσοι δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν το 2018 θα δουν τις συντάξεις τους να είναι κλάσμα των σημερινών. Oσοι συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 2013-2018 θα δουν επίσης μια μικρότερη αλλά σημαντική μείωση.

Οι 3 μέθοδοι μείωσης των συντάξεων

α) Με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει του Μ.Ο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου αντί αυτών της τελευταίας (καλύτερης) 5 ετίας σήμερα από το 2018 και μετά.

β) Με τον υπολογισμό πολύ μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών. Από 2% κατ’ έτος σήμερα (δηλαδή 70% συνολικά) ο νέος υπολογισμός δε θα ξεπερνά σε καμιά περίπτωση 1,2% κατ’ έτος (δηλαδή το 42% συνολικά). Αλλά και αυτή η αναπλήρωση θα είναι κλιμακωτή: Όσο λιγότερα χρόνια τόσο μικρότερο κλάσμα αναπλήρωσης (επιπλέον πέναλτυ δηλαδή αυτού της πρόωρης συνταξιοδότησης). Τα πρώτα 15 χρόνια έχουν συντελεστή αναπλήρωσης μόλις 0,7%!!!

γ) με τις σημαντικές περικοπές στο ύψος των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που τελικά θα μειώνουν το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι εξαγγελίες για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα προσεγγίζει τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ.

Εθνική Σύνταξη : Το επίδομα κηδείας

Επειδή είναι απολύτως προφανές πως οι νέες συντάξεις θα είναι συντάξεις απόλυτης φτώχειας και προκειμένου να εμφανιστεί πως διατηρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης η κυβέρνηση του ΔΝΤ θεσμοθετεί την Εθνική βασική Σύνταξη των 360 ευρώ που θα προστίθεται στην ανταποδοτική.

Όμορφη σύνταξη πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψω για να σε αποκτήσω;……

Τα όρια ηλικίας φυσικά και αλλάζουν λόγω των παραπάνω που υποχρεώνουν κάθε εργαζόμενο να εργαστεί περισσότερα χρόνια «εθελοντικά» για να πάρει μια σύνταξη που θα του φτάνει ίσα για την επιβίωσή του.

Η αλλαγή των συγκεκριμένων ορίων ηλικίας γυναικών στο δημόσιο αρχίζει από το 2011 ώστε έως το 2013 όλοι να φτάσουν σε όρια ηλικίας των 65 ετών. Το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ασχέτως ετών εργασίας ανεβαίνει στα 60 χρόνια.

Αλλά και για να βγει κάποιος στη σύνταξη μεταξύ 60 και 65 υπάρχουν δύο σοβαρά εμπόδια: Πρέπει αφενός να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας (από 37 σήμερα). Αφετέρου για κάθε έτος πριν τα 65 έχει μείωση σύνταξης 6% (από 4,5% σήμερα). Σχεδόν αδύνατον να βγει κάποιος στη σύνταξη πριν τα 65 ακόμα και αν δουλεύει από τα …..14 του…

Ακόμα και αυτές οι αυξήσεις ορίων ηλικίας δεν είναι τίποτα μπροστά στην πρόβλεψη σύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας. Από το 2020 και μετά τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμόζονται βάσει αλγορίθμου που θα αυξάνει τα ελάχιστα χρόνια εργασίας όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.



Εγχειρίδιο κλοπής των ασφαλισμένων….ακολουθείται πιστά!

Α) Μειώσεις των σημερινών συντάξεων : Θεσμοθετούν εισφορά σαν το ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ που φτάνει έως 9%.

Β) Νομοσχέδια που έρχονται : νέα αύξηση ορίων ηλικίας και φοροαφαίμαξη : Όπως προαναγγέλλεται από το πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό (ο περίφημος «διάλογος») νέα φορομπηξία υπέρ του ασφαλιστικού(!) περιμένει τους εργαζόμενους. Σχεδιάζουν την επιβολή νέου άμεσου φόρου επί του εισοδήματος από 1,5 έως 2% ενώ το καλοκαίρι αναμένεται και νέο ειδικό νομοσχέδιο για τα όρια ηλικίας στο δημόσιο

Γ) Ενοποιήσεις τομέων υγείας των ταμείων και τελικός διαχωρισμός υπηρεσιών σύνταξης – περίθαλψης σαν πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική μετατροπή άμεσα του συστήματος περίθαλψης σε επαγγελματικό – ανταποδοτικό όπου πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα (μέσω αυξημένων εισφορών) κάθε θεραπευτική και διαγνωστική διαδικασία που υπερβαίνει σε κόστος τις εισφορές περίθαλψης που έχουν ήδη καταβάλλει. Δ) Όλοι στο ΙΚΑ: Από το 2013 κάθε μισθωτός (και του δημοσίου) θα εγγράφεται στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει πως και οι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι σύντομα θα περάσουν στο ΙΚΑ απλά και μόνο γιατί τα σημερινά ταμεία του δημοσίου θα καταρρεύσουν ταχύτατα χωρίς νέες εισφορές από το 2013 και μετά.

Ε) Μειώσεις επικουρικών συντάξεων. Σήμερα οι επικουρικές συντάξεις μας (τα λεγόμενα «ταμεία» (ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ) στα οποία δε συνεισφέρει ο εργοδότης (παρά μόνο στο ΤΕΑΔΥ) αποδίδουν ποσά ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τα οποία φτάνουν σε ποσό χοντρικά μια σύνταξης επιπλέον το τρίμηνο. Πλέον οι παροχές των επικουρικών ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ) θα είναι το πολύ (μπορεί και λιγότερο) 20% της κύριας. Η τύχη του εφάπαξ (ΤΠΔΥ) είναι άγνωστη καθώς η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αφού μαζί με αυτήν της ΝΔ έφαγε τα τεράστια αποθεματικά του ταμείου σε μετοχές και ομόλογα τώρα αρνείται να το χρηματοδοτήσει…Αυτή τη στιγμή 19.000 περιμένουν εφάπαξ , εκατοντάδες πέθαναν χωρίς να το πάρουν και η αναμονή είναι 24 μήνες…..

Στ) Τα χρήματα των εισφορών στα χέρια των κλεφτών! Δηλαδή δια νόμου τη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων των ταμείων θα την έχουν αυτοί που τόσα χρόνια τα κατάκλεψαν!!!

Ζ) Ήδη υλοποιείται η κάλυψη εργοδοτικών εισφορών από το δημόσιο για νέους εργαζόμενους για 4 χρόνια. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν με δικά τους χρήματα (φορολογία) και την εισφορά των εργοδοτών!



Δημόσιος υπάλληλος με ασφάλιση και μισθούς….Λετονίας (στην κυριολεξία!)

Ταυτόχρονα (και μάλιστα νωρίτερα) από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει πως το παράθυρο για άμεσο υποπολλαπλασιασμό αποδοχών, περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων και συνεπώς και μείωση ασφαλιστικών παροχών θα έχει μείνει ανοιχτό ασχέτως των τελικών υπαγορεύσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα και των τελικών περιεχόμενων των ασφαλιστικών νομοσχεδίων : Ψήφισε στη βουλή νόμο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία Μπολκενστάιν παραλλαγμένη. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή μια εταιρία μπορεί να αμείβει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους της βάση της νομοθεσίας της χώρας της Ε.Ε που έχει την έδρα της. Κάλλιστα εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων (που «προσφέρουν» εργαζόμενους και στο δημόσιο!) μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη Λετονία και να εφαρμόζουν τις εκεί άθλιες συνθήκες αμοιβών και εργασίας που υπαγορεύτηκαν από το…..ΔΝΤ. Οι μισθοί στη Λετονία μειώθηκαν 60%! μετά την «προσφορά» τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ.



Οι εργαζόμενοι με τη γραβάτα: Η ιστορία συνενοχής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού



Ανοιχτό ξεπούλημα δηλαδή! ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ τα βρήκαν στο τραπέζι! ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ παίζουν ανοιχτά το ρόλο του κατευναστή της εργατικής οργής προκειμένου να μην κινδυνέψουν καθόλου και περάσουν αναίμακτα για το κεφάλαιο οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί ταυτόχρονα σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό. Χαρακτηριστικό είναι πως στελέχη τους βρίσκονταν και στις δύο μεριές του «τραπεζιού» του προσυμφωνημένου, προσχηματικού και επικοινωνιακού διαλόγου για το ασφαλιστικό! Από τη μια με το κράτος και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς ο υφυπουργός Κουτρουμάνης στέλεχος της ΠΑΣΚ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μέχρι τη στιγμή της υπουργοποίησής του! Από την άλλη μεριά του τραπεζιού η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον εργατοπατέρα της ΠΑΣΚ Παναγόπουλο να μιμείται τον πρωθυπουργό αποφεύγοντας τη λέξη ΔΝΤ κάνοντας λεκτικές ταχυδακτυλουργίες. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν τεράστια ευθύνη γιατί μέσα από την σχεδιασμένη αναβλητικότητα, τις δήθεν διαβουλεύσεις και την αραιή κατανομή στο χρόνο των αποφασισμένων κινητοποιήσεων εμποδίζουν με κάθε τρόπο τη συνεύρεση στο δρόμο, στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις όλου του κόσμου της εργασίας. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ υλοποιούν την απαραίτητη συναίνεση για την υλοποίηση των προγραμμάτων των ίδιων τους των κομμάτων όπως αυτά εκφράστηκαν και αποτυπώθηκαν κατ επανάληψη από στέλεχη του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τέως και νυν υπουργούς, σε συνέδρια του ΣΕΒ , του ΙΟΒΕ και του ΕΒΕΑ.



Η απαραίτητη εργατική απάντηση.

Σήμερα, χρειάζεται να βαθύνουμε το ρήγμα που άνοιξε, χρειαζόμαστε να μετατρέψουμε το ορμητικό ποτάμι της 5ης Μάη, σε μόνιμη, διαρκή απειλή για την κυβέρνηση κι όλο το μπλοκ εξουσίας!

Να απαιτήσουμε την ανατροπή της επίθεσης

Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μείωση των ωρών εργασίας, παιδεία υγεία, ασφάλιση καθολική και δημόσια για όλους

Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να φορολογηθεί το κεφάλαιο, η εκκλησία, «άμεσος δραστικός περιορισμός των εξοπλιστικών δαπανών», έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ, έξοδο από την Ε.Ε.

Να συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια, τις συνελεύσεις και τις απεργίες, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε, τη συνέχεια του αγώνα με την οργάνωση Γενικών Απεργιών έως την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και όλων των νόμων ή ν/σχεδίων .



Ειδικά για τα ζητήματα ασφάλισης – περίθαλψης απαιτούμε:

Να απαιτήσουμε :

• Καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Ενιαία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους χωρίς διαχωρισμούς σε νέους – παλιούς ασφαλισμένους.

• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά. Να μην κατατεθεί στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

• Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή 55 χρονών ίση με τον καταληκτικό μισθό.

• Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, κατάργηση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο. Να δοθούν τώρα πίσω όλα τα κλεμμένα.

• Πλήρη δωρεάν, ποιοτική ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

• Άμεση μείωση των τιμών φαρμάκων και αναλώσιμων. Όχι στη λίστα φαρμάκων. Κάλυψη σε όλες ανεξαιρέτως τις διαγνωστικές εξετάσεις.

• Μόνη σχέση εργασίας η μόνιμη εργασία. Κανένας ωρομίσθιος ή ελαστικά εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

• Αναδρομική προσμέτρηση ενσήμων για κάθε ελαστικά εργαζόμενο στο δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

• 1500 ευρώ βασικός μισθός για όλους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: